Nooran pienen puutalokaksion keittiö muuntuu led-valoilla hetkessä hämyisestä bistrosta topakaksi työtilaksi

Nooran pienen puutalokaksion keittiö muuntuu led-valoilla hetkessä hämyisestä bistrosta topakaksi työtilaksi

Keittiön valaistus muuttuu käyttötarpeen ja tilanteen mukaan Airamin ohjattavilla led-nauhoilla. Valon kirkkautta ja värisävyä on helppo säätää.

Nooran puutalovanhuksessa sijaitseva asunto nikkaroitiin uuteen uskoon. Kodin täysremontin yhteydessä uusittiin myös näppärän kokoinen keittiö valoineen. Ohjattavien led-valojen ansiosta Nooran keittiö muuttuu tunnelmallisesta illallishuoneesta topakaksi työtilaksi muutamalla napinpainalluksella.  

Valot tuovat modernia twistiä vanhaan puutaloidylliin 

  • Nooran koti sijaitsee vuonna 1920 rakennetussa puutaloyhtiössä Helsingin Puu-Käpylässä. 
  • Peruskuntoinen yksiö muunnettiin kaksioksi ja remontoitiin täysin vuonna 2021. 
  • Remontissa vanhan puutalon henki haluttiin säilyttää, mutta tunnelmaa raikastettiin moderneilla ratkaisuilla kuten ohjattavilla led-valoilla. 

 

Hyvästi häikäisevät kattospotit, tervetuloa lempeä led-valo! 

Noora osti ihka ensimmäisen oman asuntonsa Helsingin Puu-Käpylästä talvella 2021. Heti alkajaisiksi Noora alkoi innokkaasti suunnitella suurta remonttia, sillä satavuotias puutaloyksiö nikkaroitiin peruskorjauksessa nykyaikaiseksi kaksioksi.  

Koska iso osa asunnon pinnoista kunnostettiin ja sähköt uusittiin, Noora sai suunnitella itselleen unelmiensa kotipesän.  

Aikaisemmin Noora majaili vuokra-asunnossa Ullanlinnassa. Vaikka vuokrakoti oli mukava, erityisesti keittiön surkea valaistus sai Nooran välillä huokailemaan ja tarttumaan luoviin ratkaisuihin.  

– Häikäisevät kattospotit ärsyttivät minua niin paljon, etten juuri koskaan pitänyt niitä päällä. Ilman niitä keittiö oli kuitenkin auttamattoman pimeä. Saadakseni keittiöön jotain valoa, teippasin keittiökaappien päälle pistokkeeseen kiinnitettävän led-valokaapelin, joka loi tilaan pehmeää ja mukavaa yleisvaloa, Noora muistelee. 

Monipuolisuus ja säädettävyys ovat valaistuksen A ja O 

Vuokrakodin kaapin päältä kattoon heijastuva led-valo ei kuitenkaan riittänyt helpottamaan tarkkaa työskentelyä, joten pilkkominen tai pursottaminen oli pelkän liesituulettimen loisteessa tuskallista touhua.  

– Päätin, että seuraavassa keittiössäni led-nauhat kulkisivat sekä kaappien päällä että niiden alla. Haaveilin myös valojen säätömahdollisuudesta, sillä minulle on tosi tärkeää, että voin muuttaa valon kirkkautta ja lämpötilaa tarpeen mukaan, Noora kertaa. 

Unelmien keittiön valaistusta voi säätää moneen tarpeeseen 

  • Iso keittiöhuone kutistui Nooran remontissa 3,7-metriseksi I-malliseksi keittiöseinäksi. 
  • Keittiö valaistiin kaappien päälle ja alle asennetuilla säädettävillä led-nauhoilla. 
  • Lisävaloa keittiöön tuo ruokailuryhmän päälle asennettu säädettävä kattovalaisin. 
  • Nooralle valaistuksessa on tärkeää säädettävyys, toiminnallisuus ja tunnelmallisuus. 
  • Inspiraatio uuden keittiön valaistukseen syttyi vanhan kodin hämärästä ja toisaalta häikäisevästä valaistuksesta. 

 

Luonnonvalo täydentää säädettävän valaistuksen tarpeita 

Kesällä 2021 Noora pääsi muuttamaan raikkaasti remontoituun kaksioonsa. Onnellisen kodinomistajan uunituoreen keittiön led-valaistusratkaisu on osoittautunut oivalliseksi.  

Uusi keittiö on I-mallinen, ja se on rakennettu olohuoneen yhteyteen. Keittiöseinällä on kaksi korkeaa komeroa sekä kolme ylä- ja alakaappia, joiden välissä on laatoitettu välitila.  

Keittiöön valitut Airamin SmartHome WiFi CCT RGB led-nauhat asennettiin turvallisuusmääräyksiä noudattaen kiinteästi sähköverkkoon. Ylävalot heijastavat tilaan lempeän luonnollista yleisvaloa, tarkkuutta vaativat puuhat taas onnistuvat alemman valon turvin.   

–  Itse keittiöseinällä ei ole ikkunoita, mutta olohuoneen kahdesta isosta ikkunasta tulvii keittiöönkin ihanaa luonnonvaloa. Ruokailuryhmän päälle asennettu säädettävä kattovalaisin lisää tilan valaistusmahdollisuuksia. Kattovalaisin myös rajaa tilan selkeämmin keittiöksi ja olohuoneeksi, Noora täsmentää. 

Valo herättää eloon niin kiiltävät kuin rouheatkin pinnat 

Noora työskentelee graafikkona, ja valo ja värit ovat hänelle todella tärkeitä elementtejä. Keittiönsä valaistusta suunnitellessaan Noora pohti valon vaikutusta tilan sävyihin ja pintamateriaaleihin. 

– Keittiön raikkaat valkoiset kaapit ja salvianvihreät lasitetut laatat näyttävät kirkkaan valkoisessa valossa kauniilta, mutta minusta on mukavaa, että tarpeen tullen voin säätää keittiön valon sävyä. Silloin värimaailma kokee uudenlaisen säväyksen!  

Noora lisää, että hänestä on mukavaa pitää keittiön ylempiä valoja himmeinä päällä silloinkin, kun hän itse viihtyy olkkarin puolella vaikka neulomassa. Näin koko asunnossa pysyy koko ajan yllä mukavan pehmeä yleisvalo. 

Keittiön raikkaat valkoiset kaapit ja trendikkään persoonalliset salvianvihreät lasitetut laatat näyttävät kirkkaan valkoisessa valossa kauniilta, mutta minusta on mukavaa, että tarpeen tullen voin säätää keittiön valon sävyä, jolloin värimaailma kokee uudenlaisen säväyksen! – Noora, onnellinen kodinomistaja 

Bileiltana valkoinen valo vaihtuu vaikka minkä väriseksi 

Noora kuvailee sisustusmakuaan maanläheiseksi. Puutalon vanhat hirsiseinät ovat paikoitellen näkyvissä, ja kodin pinnat ja kalusteet ovat vaaleita. Valaistuksella voi vaikuttaa valtavasti kodin tunnelmaan. 

– Asun yksin, mutta tykkään kutsua vieraita kotiini. Kun voin ohjata keittiöni led-valoja ja ruokailuryhmän päällä olevaa kattovaloa, saan aina toivottua fiilistä. Joskus on hauska hassutella ja muuttaa vaikka teemabileissä valojen väriä railakkaastikin, Noora naurahtaa.

”Kun voin ohjata keittiöni led-valoja ja ruokailuryhmän päällä olevaa kattovaloa, saan aina toivottua fiilistä.” – Noora, kotikeittiön teemabile-emäntä 

SmartHome RGB-lamppu keittiössä.

Älylamppujen avulla illalliskutsut saavat uuden loisteen 

Airamin SmartHome led-valoja voi ohjata joko katkaisimesta tai kännykän kautta. Pienessä kodissa asuvalle Nooralle etäohjattavuus ei ole tärkeää, mutta hän kertoo silti yhdistäneensä kotinsa valot bluetoothilla puhelimeensa. 

– On veikeää, kun voin ohjelmoida puhelimella valoihin erilaisia asetuksia esimerkiksi hämyistä bistrohenkistä illallista tai keittiössä työskentelyä varten. Tykkään myös siitä, että voin ajastaa valot himmenemään ja kirkastumaan haluamaani aikaan ja tukea näin valaistuksella päivärytmiäni, hykertelee Noora.  

Noora asensi valot sähköasentajan avulla  

Led-valoissa Nooraa kiehtoo myös niiden käyttäjäystävällisyys ja edullisuus. Kukapa uskoisi, että keittiön pitkäikäiset ja ekologiset led-nauhat tykötarpeineen maksoivat vain alle satasen! Sähköasentajan kuluistakin Noora selvisi minimikäynnin hinnalla. 

– Tärkeää oli muistaa valita kuivauskaapin alle kosteutta kestävät IP65-kotelointiluokan ledit. Kaappien päälle sopi hyvin kuivan tilan IP20-luokan SmartHome led-nauha. Koska valot kytkettiin suoraan sähköverkkoon, tarvittiin hommaan pätevä sähköasentaja. Kaikki muut työvaiheet led-profiilikiskojen kiinnittämisestä häikäisysuojien paikoilleen napsauttamiseen pystyin tekemään itse, Noora iloitsee.

Haluatko sinäkin keittiöösi tai pieneen kotiisi uudenlaisen säväyksen helposti led-valojen avulla? Lue, miten Nooran led-valot asennettiin ja poimi vinkit talteen omaa remppaasi varten >>