Kierrätysohjeet

Ohjeet Airam-tuotteiden ja -tuotepakkausten kierrättämiseen. Materiaalien oikeanlainen lajittelu on tärkeää, jotta kierrätysmateriaali voidaan hyödyntää mahdollisimman tarkasti.

https://www.airam.fi/vastuullisuus/kierratys

Airamilla on jätelain mukaan tuottajavastuu, eli velvollisuus järjestää tuotteidensa jätehuolto. Tuottajavastuun piiriin kuuluvista jätteistä ei vastaa kunta tai kaupunki, vaan jätehuolto toimii erilaisten tuottajayhteisöjen kautta. Tällaisille jätteille on järjestetty alueellisia kierrätyspisteitä, joihin jätteen voi viedä maksutta ja ilman ostovelvollisuutta. Useimpien alueellisten keräyspisteiden osoitteet löytyvät kierratys.info -verkkopalvelusta. Julkista tuottajarekisteriä ylläpitää keskitetysti Pirkanmaan ELY-keskus.

Materiaalien oikeanlainen lajittelu on tärkeää, jotta kierrätysmateriaali voidaan hyödyntää mahdollisimman tarkasti. Kuitenkin vain oikein lajiteltua jätettä voi käyttää materiaalina uusien tuotteiden valmistamiseen.

Joskus voi olla vaikea tietää, miten pakkaus tai rikkoutunut tuote kuuluu lajitella. Ohjeita on onneksi nykyään helppo löytää ja jokaiselle roskalle löytyy varmasti oma oikea paikkansa materiaalien kierrossa.

Jos tuotteesi ei ole rikki vaan vielä hyvässä kunnossa ja toimiva, myy tai lahjoita se eteenpäin. Yhden roska voi olla toisen aarre.

Näin kierrätät Airam-tuotteen pakkauksen

Pahvipakkaus, pahvikääre tai ikkunallinen pahvipakkaus

 • Tyhjänä, puhtaana, kuivana ja litistettynä kartonkipakkausjätteeseen

Muovipakkaus

 • Tyhjänä, puhtaana ja kuivana muovipakkausjätteeseen
 • Jos et ole varma muovin soveltuvuudesta kierrätykseen, hävitä pakkaus sekajätteenä.

Yhdistelmäpakkaukset

 • Yhdistelmäpakkauksissa käytetään sekä pahvia että muovia. Erottele pahvi kartonkijätteeseen ja muovi muovipakkausjätteeseen, jos muovilaatu on kierrätettävää.
 • Jos pakkauksen materiaaleja ei saa eroteltua toisistaan, hävitä pakkaus sekajätteenä.

Näin kierrätät Airam-tuotteen

Lamput

 • Rikkoutuneet/käytetyt led-lamput, energiansäästölamput sekä alle 25 cm pituiset loisteputket ovat sähkö- ja elektroniikkaromua ja kuuluvat SER-jätteeseen. SER-keräyspisteitä löytyy mm. päivittäistavaramyymälöiden yhteydestä.
 • Yli 25 cm pitkät loisteputket toimitetaan kaikenkokoista sähkö- ja elektroniikkaromua vastaanottaviin pisteisiin, kuten esim. Sortti-asemalle. SER-romun vieminen Sortti-asemalle on kotitalouksille maksutonta.
 • Halogeeni- ja hehkulamput ovat sekajätettä.

 

Valaisimet

 • Rikkoutuneet tai käytöstä poistetut valaisimet ovat SER-romua. Valaisimet viedään kaikenkokoista SER-jätettä vastaanottaviin keräyspisteisiin, kuten Sortti-asemalle.

Sähkötarvikkeet 

 • Rikkoutuneet tai käytöstä poistetut sähkötarvikkeet ovat SER-romua. Pienikokoiset tuotteet voi viedä päivittäistavaramyymälöiden yhteydessä oleviin SER-keräyspisteisiin, suuremmat tuotteet, kuten esim. Kaapelikelat viedään Sortti-asemalle.

Koristevalot

 • Rikkoutuneet tai käytöstä poistetut koristevalot ovat SER-romua. Pienikokoiset tuotteet voi viedä päivittäistavaramyymälöiden yhteydessä oleviin SER-keräyspisteisiin, suuremmat tuotteet, kuten esim. pitkät led-sarjat viedään Sortti-asemalle.
 • Muista poistaa paristoilla toimivista tuotteista paristot ja vie ne erikseen paristojen keräysastiaan.

Vapaa-ajan tuotteet

 • Rikkoutuneet tai käytöstä poistetut paristovalot ovat SER-romua. Pienikokoiset tuotteet voi viedä päivittäistavaramyymälöiden yhteydessä oleviin SER-keräyspisteisiin, suuremmat tuotteet, kuten esim. valoheittimet viedään Sortti-asemalle. Muista poistaa tuotteesta paristot ja vie ne erikseen paristojen keräysastiaan.
 • Sortti-aseman SER-romuun kuuluvat myös rikkoutuneet tai käytöstä poistetut coolerit.
 • Rikkoutuneet tai käytöstä poistetut termostuotteet ovat sekajätettä.

Näin kierrätät Airam-tuotteen virtalähteen

Paristot ja pienakut

 • Käytetyt paristot ja pienakut (solar-tuotteiden virtalähde) viedään paristojen keräysastiaan. Punamusta paristojen keräysastia on oltava jokaisessa paristoja tai paristotuotteita myyvässä liikkeessä, joten kysy astian sijainti myyjältä, jos se ei ole näkyvillä. Mahdollisen oikosulku- ja syttymisriskin vuoksi paristojen ja akkujen navat on teipattava ennen kuin jätät ne keräysastiaan.

Muuntajat

 • Rikkoutuneet tai käytöstä poistetut muuntajat ovat SER-romua.