Sähkönkulutus puhuttaa. Pelastaako pimeässä istuminen isolta laskulta?

Sähkönkulutus puhuttaa. Pelastaako pimeässä istuminen isolta laskulta?

Sähkön hinta on noussut korkeaksi. Monitahoiseen ongelmaan ei ole helppoa ratkaisua tai yksinkertaista oikotietä, vaan tinkiä täytyy monella osa-alueella vähän. Rahan, vilun ja pimeyden kanssa vastakkain ovat mm. asumismukavuus, hyvinvointi ja turvallisuus. Minkälainen rooli valaistuksella on säästötalkoissa?

Lampusta tuleva valo on ”näkyvää sähköä”, jonka sammuttaminen tuntuu nyt konkreettiselta säästöltä. Monilla mielipidepalstoilla onkin jo näkynyt ehdotuksia katuvalojen sammuttamisesta, jotkut ovat mielessään saattaneet paheksua naapurustossa sen talon asukkaita, jotka eivät vielä ole sammuttaneet valojaan.

Miten valaistuksessa voi säästää?

  • Vaihda lamput ja valaisimet ledeihin.
  • Himmennä ja ajasta valaistusta.
  • Käytä liiketunnistimia ja hämäräkytkimiä.

Ledit mullistivat kotien lamppumarkkinat parikymmentä vuotta sitten. Kokemukset ensimmäisen sukupolven led-lampuista saattoivat säikäyttää lämpimään hehkulampun sävyyn tottuneet käyttäjät; lamput olivat sävyltään kylmiä ja sinisiä. Led-tekniikan kehityttyä mielikuva kylmästä valosta ei enää pidä paikkaansa, vaan ledit loistavat nykyisin lukemattomissa valon sävyissä – myös lämpimissä valkoisen valon sävyissä tai RGB-värein.

Ledien ehdoton etu on niiden erittäin pieni energiankulutus.

Ledit mahdollistavat suuremman valon määrän (lumen) muita lampputyyppejä huomattavasti pienemmällä teholla (watti). Tästä syystä ei ole tarkoituksenmukaista tuomita kaikkea valaistusta energiansäästön nimissä, sillä valolla on suuri merkitys ihmisen hyvinvointiin ja turvallisuuden tunteeseen. Ledit eivät myöskään hukkaa lämpöä harakoille. Ne eivät nimittäin merkittävästi kuumene palaessaan. Uudet A-energialuokan ledit täyttävät vuonna 2021 voimaan astuneen Ecodesign-direktiivin vaatimukset. Niiden energiankulutus on jopa 60 % vähemmän kuin tavallisilla led-lampuilla!

Ledit ovat myös erittäin pitkäikäisiä. Hehkulamppujen käyttöikä saattoi olla vain n. 1000 tuntia, kun ledeillä se on n. 25 000 tuntia ja A-energialuokan ledeillä jopa 50 000 tuntia. 

Valon merkitys korostuu erityisesti syksyllä ja ennen lumentuloa.

Hämärä voi tuntua tunnelmalliselta. Valitettavasti elämme maailmassa, jossa liika pimeys voi houkutella lavean tien kulkijoita tihutöihin. Liiketunnistimella varustetut lamput ja valaisimet eivät koskaan pala turhaan. Ne luovat turvaa sekä kulkureiteillä, kotipihassa ja varastotiloissa. Riittävällä valaistuksella estetään kompastumisia, liukastumisia ja onnettomuuksia osoittamalla vaaranpaikkoja kuten reunuksia, korotuksia ja askelmia.

Mitä katuvalaistukseen tulee, moni kunta ja kaupunki onkin jo vaihtanut, tai parhaillaan vaihtamassa, valaistusta ledeihin. Tällä toimenpiteellä saavutetaan merkittäviä säästöjä ja tehdään kulkureiteistä turvallisia kulkea kaikille.

Sensor-liiketunnistinlamppu ulkovalaisimessa.

Säästä himmentämällä ja ajastamalla valoa.

Osa ledeistä on himmennettäviä. Himmentämisellä on suora vaikutus siihen, kuinka paljon led-lamppu kuluttaa sähköä: himmentämällä valaistusta 50 %, sähköä säästyy 50 %.

Himmennettävien Airam Ledien pakkauksissa on DIM-merkintä. Himmennystapoja on useita erilaisia lampun tekniikasta riippuen:

  • Tavallisia himmennettäviä Airam Ledejä voi himmentää led-himmentimellä. Vanhemmat valohimmentimet eivät toimi led-lampuilla, joten otathan tämän huomioon lamppuostoksilla.
  • 3-step-lamppuja voi himmentää kolmiportaisesti suoraan valokatkaisijasta, ilman erillistä himmennintä.
  • Kodin WiFi-yhteyteen liitettäviä Airam SmartHome -lamppuja voi himmentää ja ajastaa SmartHome-sovelluksella. Sovelluksen avulla lamppujen eri toimintoja on helppo hallita ja säätää.

Valoa ajastamalla on myös mahdollista saavuttaa säästöä ilman, että merkittävästi tinkii viihtyisyydestä; kausivalot voi kytkeä helppokäyttöiseen hämäräkytkinajastimeen, joka sytyttää valot automaattisesti hämärän laskiessa ja johon voi määrittää kuinka monta tuntia valot ovat päällä hämärän hetkestä alkaen. Kausivalot kuluttavat syys-maaliskuun aikana vain muutaman euron verran sähköä ja lisäävät merkittävästi viihtyisyyttä ja tunnelmaa. Esimerkiksi yksi vartin mittainen lämmin suihkukerta maksaa saman verran kuin valopuun kulutus koko talvena.

Valaistuksen osuus sähkönkulutuksesta vaihtelee 10–20 % välillä riippuen asumismuodosta ja elämäntyylistä. Sähkönsäästövinkkejä ja Astetta alemmas -kampanjasta voi lukea Motivan sivuilta. Lisäksi monet energiayhtiöt tarjoavat erilaisia energialaskureita sivuillaan.

Ankeina aikoina ei pidä vaipua kokonaan synkkyyteen. Sammuta turhaan palavat lamput, mutta muuten voit huoletta ja hyvällä omatunnolla tehdä askareitasi led-valojen loisteessa ja tuoda elämääsi ja arkeesi valoa.

» Turvaa ja sähkönsäästöä SmartHome-älytuotteilla