Turvallisesti mökillä

Turvallisesti mökillä

Kesäkauden kynnyksellä on hyvä aika tarkistaa mökin turvallisuus. Saimaan saaristossa mökkeilevä Sanna jakaa kokemuksiaan mökin turvatoimista ja mielenrauhaa lisäävistä laitteista.

Mökillä on mukavaa lomailla huolettomasti, kun turvallisuudesta on huolehdittu. Airamilta löydät turvallisuutta lisäävät valaistusratkaisut ja Airam SmartHome -sarjasta erilaiset turvatuotteet myös mökille. Puumalassa Saimaan rannalla mökkeilevä Sanna Spårman on oppinut mökin turvallisuudesta itse tekemällä ja toisinaan kantapään kautta. 

Sanna Spårman mökillään

Älykamera ilmoittaa liikkeistä ja sään muutoksista 

Sanna kertoo, että mökin turvallisuuteen liittyy paljon jännitettävää erityisesti silloin, kun ei ole itse paikalla. Suurimpia murheita mökkeilijälle aiheuttavat muuttuva sää ja kutsumattomat vieraat. 

“Pohdin, onko esimerkiksi järvi tulvinut pihapiiriin tai myrskyssä puu kaatunut rakennusten päälle. Mökki on paljon tyhjillään, ja silloin mieltä askarruttaa, jos mökillä on käynyt kutsumattomia vieraita”, kertoo Sanna. 

Viime talvena mökille saapuessa Sanna huomasi, että mökkitontin läpi oltiin hiihdetty ja kävelty useaan otteeseen. Turvallisuuden tunnetta lisäsi konkreettisesti Airam SmartHome IP65 -älykamera

Airam SmartHome IP65 älykamera ja solarpaneeli

“Kun asensimme saunamökin seinään kameran, loppui kaikki hiippailu mökin pihassa. SmartHome-sovellus lähettää meille ilmoituksen kännykkään, jos älykamera havaitsee mökin pihapiirissä liikettä, joka on aivan super kätevää. Ja voihan älykameran avulla tarkistaa aina myös mökillä vallitsevan sään, tai muuten vaan lieventää mökki-ikävää”, paljastaa Sanna. 

Älykkään kameran lisäksi mökin säävaihteluita voi seurata myös etänä Airam SmartHome -lämpötila- ja kosteusmittarin kautta. Laite lähettää kännykkään hälytyksen, jos esimerkiksi mökin lämpötila laskee yllättäen alas tai kosteus nousee korkeisiin lukemiin.

Airam SmartHome lämpötila- ja kosteusmittari

Valaistuksella turvaa sisälle ja ulos 

Hyvä valaistus ennaltaehkäisee tapaturmia mökin sisällä ja pihapiirissä. Esimerkiksi ulkohuussiin vievä polku, erilaiset ulkorappuset ja sauna on tärkeää valaista, ettei käy vahinkoja. Sannan Saimaan mökillä automaattisesti syttyvät ja sammuvat pihavalot ovat lisänneet turvallisuuden tunnetta huomattavasti. 

“Yksin mökillä ollessa paras turva on koira, joka kyllä ilmoittaa kaikista liikkeistä pihapiirissä. Heti kakkosena tulee kuitenkin liiketunnistimella varustetut pihavalot, jotka syttyvät, kun joku lähestyy mökin sisäänkäyntiä tai kiertää mökin ympäristöä. Tämä toimii tehokkaana pelotteena tunkeilijoille ja auttaa havaitsemaan, jos esimerkiksi eläin lähestyy mökkiä.” 

Sannan mökillä käytössä on aurinkoenergialla toimiva pihavalaistus, joka ei kuluta sähköä, mutta pitää iltaisin valaistusta pihapiirissä, vaikka ei itse olisikaan paikalla. Airamin valikoimista löytyy useita aurinkoenergialla toimivia pihavalaistuksen vaihtoehtoja, jotka eivät kuluta sähköä. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Novatar-, Luxor-, Arlo- sekä Pilar-valaisimet, jotka löytyvät myös Sannan laiturin nokasta ja mökin pihapiiristä. 

Sannan mökkilaiturin ympäristö aurinkokennovalaistuksella

Turvallinen mökkikausi alkaa tarkistuskierroksella 

Sanna vinkkaa aloittamaan mökkikauden käymällä läpi mökin rakenteet ja tarkistamaan mahdolliset vauriot tai ongelmat, kuten halkeamat seinissä, kattoon kertynyt lumi tai jää, ja vauriot ulkoverhouksessa. Korjaa ongelmakohdat tarvittaessa ja varmista, että rakenteet ovat turvallisia. 

“Laitamme kalenteriin muistutuksen mökin turvallisuustarkitustuksesta aina kesän alkuun ja loppuun. Nuohouksesta laitamme muistutuksen kolmen vuoden välein. Näin se ei pääse unohtumaan”, vinkkaa Sanna.

Sammutuspeite mökillä

Tarkista myös palovaroitin ja vesivuotovahti säännöllisesti. Vaihtamalla älykkäät Airam SmartHome -sarjan palovaroittimen ja vesivuotovahdin, saat savusta tai vesivuodosta välittömästi hälytyksen kännykkään myös etänä. Mökistä tulisi löytyä myös aina toimintakuntoiset pelastusvälineet, kuten sammutuspeite, sammutin ja ensiapupakkaus.