Pihavalaistuksen suunnittelu

Pihavalaistuksen suunnittelu

Miljööseen sopiva ja harkitusti toteutettu pihavalaistus lisää kiinteistön arvoa. Valaistuksella korostetaan pihan ja julkisivun parhaita puolia, luodaan turvallisuutta ja osoitetaan eri toimintoja - koristevalaistusta unohtamatta.

Valaistus on tärkeä osa tunnelmallista ja toimivaa pihasuunnitelmaa. Hyvin toteutettu valaistus lisää kiinteistön arvoa. Olipa kyseessä uusi tontti tai vanhan pihapiirin saneeraus, niin huolellinen suunnittelu kannattaa, jotta lopputulos on se mitä haluat.

Led-valonlähteillä toteutettu pihavalaistus on energiatehokas ja kestää aikaa. Valaistuksella lisäät myös turvallisuutta ja viihtyisyyttä sekä korostat pihan parhaita puolia.

Kesä on vilkasta piharakentamisen aikaa. Vaikka yrittäisit säästää olemassa olevia puita tai pensaita, niin piha myllääntyy väistämättä rakentamisen aikana. Jos pihapiiriin on tulossa kaivinkone, kannattaa kaapelit asentaa samalla kulkuväylien ja istutusalueiden valaistusta varten. Mieti mihin haluat panostaa ja minkä tilan valaistus hoituu perusratkaisuilla.

Valaisimien valinta

Airamin ulkovalaisimien valikoima on laaja. Yhtenäinen sarja, joka sisältää sekä pylväs- että seinävalaisimet, on hyvä ratkaisu, kun tarvitset useampia valaisimia ja haluat varmistaa pihapiirin harmonisen tyylin.

 • Seinävalaisimet valitaan jo rakennusvaiheessa talon arkkitehtuuriin ja aikakauteen sopiviksi. Airamin valikoimasta löytyy valinnanvaraa sekä uusiin että vanhoihin pientaloihin.
 • Pollarit ja pylväsvalaisimet piha-alueille ja kulkuväylien varrelle kannattaa asentaa yhdessä ko. valaisimiin sopivien maatukien kanssa.
 • Korosta pihapiirin kauniita yksityiskohtia, kuten kaunista puunrunkoa tai kalliota kohdevalaisimilla.
 • Terassille ja parvekkeelle kannattaa suunnitella rauhallinen ja monitasoinen valaistus illanistujaisia varten. Sisustuksellista tunnelmaa voit tuoda koristevaloilla.
 • Harkitse, tarvitsetko terassille, portaille ja kulkuväylille maahan upotetut valaisimet, jotka kestävät päälläkävelyn.
 • Liiketunnistimilla varustetut valonheittimet ovat käteviä pihan huolto-alueilla, varastoissa ja autokatoksissa.
 • Muureihin ja aitoihin upotetuilla valaisimilla saat näyttävän kokonaisuuden ja luot ilmeikkäitä yksityiskohtia.

 

Upotettavat terassivalot korostavat reuna-alueita ja luovat turvallisuutta.

Muistilista ulkovalaistuksen suunnitteluun

 • Arvioi miltä talosi julkisivu näyttää valaistuna. Pihavalaistuksen ja julkisivuvalaistuksen tarkoitus on luoda turvaa ja korostaa parhaita puolia. Älä liioittele ja luo turhaa valosaastetta. Pimeydessä yksittäiset korostukset tehoavat paremmin, kuin koko pihapiirin hautaaminen valaistuksen alle.
 • Miltä pihapiirin valaisimet näyttävät valoisan aikaan? Tee tarvittaessa koevalaistus ennen asentamista.
 • Muista valaista kulkuväylät ja pientilat kuten huoltoalueet ja leikkipaikat.
 • Suunnittele mistä ja miten eri valaisimet syttyvät. Hyödynnä liiketunnistimia ja ajastimia.
 • Huomioi miten luonnonvalo vaikuttaa pihan valaistukseen: mistä aurinko nousee ja mihin laskee?
 • Varmista, että talon numero näkyy myös pimeässä mahdollista hätäajoneuvon kutsua varten. Airamin valikoimasta löydät myös numerovalaisimia.
 • Muista, että kiinteitä sähköasennustöitä saa tehdä vain sähköalan ammattilainen. Maallikko saa asentaa vain valaisimen pistotulpalla tai ruuviliittimellä (=sokeripalalla).

 

Pyydä apua ammattilaisilta

Kun rakentaa uutta pihapiiriä tai korjaa vanhaa, kannattaa kääntyä valaistussuunnittelijan puoleen. Ammattilainen auttaa paitsi käytännön toteutuksessa, myös seikoissa, joihin maallikko ei osaa kiinnittää huomiota. Ammattimaista apua valaistus- ja sähkösuunnitteluun löydät oman paikkakuntasi asiantuntijoilta hakusanoilla valaistussuunnittelu tai sähkösuunnittelu.

Haluatko satsata automatiikkaan? Ammattilainen auttaa, jos haluat mm. himmennystä, älyohjausta ja kaukosäätimiä. Ammattilainen tietää myös mistä valaisimet ja lamput kannattaa hankkia ja miten kauan valaisten asentamiseen kuluu aikaa ja rahaa.