Airamin tarina

Suomalainen valon asiantuntija. Innovaatioita ja inspiraatiota vuodesta 1921.

lampunpuhallusta_Airamin-tehtaalla

Valon vuodet

1920-luvulla alkoi kotimainen sähkölamppuhuolto ja 1926 oma 120 V lampputuotanto Airam-nimellä. Nimen alkuperästä on eri teorioita: Osram, Tungsram, ram-pääte kun raaka-aineena Volfram. Kätevästi Airam on myös takaperin naisten nimi Maria. 

Lasitehdas perustettiin Helsingin Punavuoreen v. 1933. Lamppupuhalluksen lisäksi tuotantoa kasvoi myöhemmin mm. termospullojen sisäpullojen puhallukseen. Neonvaloyksikkö perustettiin 1936, josta lähtien tehtiin yhteistyötä arkkitehtien ja mainostajien kanssa. Valomainokset värittivät tuolloin katukuvaa uudella tavalla etenkin pääkaupunkiseudulla.

Sotavuosina korjattiin vanhoja lamppuja materiaalien puutteessa ja valomainokset sammutettiin. Punaista termospulloa valmistettiin poikkeuksellisesti mustana lääkintävoimien käyttöön. Vuodesta 1948 alkaen Helsingin katukuvassa valomainokset sallittiin jälleen sodanaikaisen energianiukkuuden jälkeen.

Helsingin Olympialaisissa vuonna 1952 Airamin suunnittelema ja valmistama suuri tulostaulu herätti kansainvälistä huomiota. Airamin edustaja ohjasi tulostaulua releistöllä kuvataulun takaa. Samaa tekniikkaa käytettiin myöhemmin menestyksekkäästi tietokoneavusteisesti mm. Euroopan yleisurheilukisoissa 1971 ja Moskovan olympialaisissa 1980.

1950-luvulla omalla lasitehtaalla syntyivät mm. luonnonvaloa jäljittelevät loistelamput ja De Luxe -päivänvalolamput. Tuotekehitys tuotti innovaatioita ja tuloksena syntyivät mm. miellyttävän valontuoton antavat Neonlux- ja Neondymlite-lamput.

Valo inspiroi

Vuonna 1960 Tapio Wirkkalan muotoilema WIR-lamppu palkittiin Milanon Triennalessa. Vuonna 2017 Airam esitteli Habitare-messuilla Helsingissä Tapio Wirkkalan suunnittelemat Wir-85 lamput uudelleen, nyt led-valonlähteellä.

Sähkölamppujen tuotanto oli pitkälti automatisoitu 60-luvulla. Airamin lampputehdas inspiroi myös taiteilijoita. Ylen elävä arkisto -sarjassa on julkaistu Fredrik Hackmanin elokuva Ljuset (Valo), johon elokuvamusiikin sävelsi Henrik Otto Donner. Elokuva kertoo hehkulampun valmistuksesta Airamin lampputehtaalla Helsingin Suutarilassa mielikuvien ja modernin jazzin keinoin.

1970-luvulla aloitettiin suurpainenatriumlamppujen ja loistelamppujen valmistus Helsingin Suutarilassa. Merkittävää kuluttajavalistusta ja asiakaskoulutusta oli harjoitettu läpi vuosikymmenten: kirjoja, esitelmiä ja filmituotantoa. Omat näyttely- ja asiakaskoulutustilat valmistuivat Suutarilaan 80-luvulla. 1990-luvulla valikoiva laajeni käsittämään pihavalaisimet, heittimet ja koristevalot ja 2000-luvulla ensimmäisen led- ja solar-tuotteet tulivat markkinoille.

Vuonna 2015 Airam esitteli Aalto yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulun yhdessä suunnittelut OLED-valaisimien prototyypit Habitaressa.

Vuosi 2019 oli Airamille läpimurto langattoman valaistuksen ohjauksen tarjoajana: markkinoiden suurin Casambi-ohjattavien valaisimien valikoima. Jyväskylän sähkömessuilla 2020 Airam esitteli langattoman valaistuksen ohjauksen ratkaisut julkisiin tiloihin ja koteihin osana älykotia.

Airam 100 vuotta filmi

Mikä tekee Airamista Airamin?

Vuosi 2021 oli Airamille erityisen merkityksellinen, sillä perheyritys täytti silloin 100 vuotta. Vuosisadassa on taitettu pitkä taival lamppujen korjauksesta yhdeksi johtavaksi valaistusyritykseksi Pohjoismaissa. Siitä sopii olla ylpeä. Mutta miten tähän on tultu? Airamille hyvän valaistuksen määritelmä on aina ollut, että sen pitää tehdä jokapäiväisestä elämästä parempaa. Suomalaisena yrityksenä olemme jakaneet suomalaisen arjen, toiveet, murheet ja ilot. Siksi olemme aina tarjonneet – ja tarjoamme vastakin – juuri oikeanlaisia valaisimia oikeaan paikkaan.

Katso Airam 100 vuotta pienoiselokuva
Hyvää valoa ja oloa jo 100 vuoden ajan

Hyvää valoa ja oloa jo yli 100 vuoden ajan

Vuonna 1921 perustettu Airam on vain muutamaa vuotta itsenäistä Suomea nuorempi. Sadassa vuodessa Suomi on kehittynyt maatalousyhteiskunnasta korkean teknologian teollisuusmaaksi, jossa asuu maailman onnellisin kansa. 

Samassa ajassa valoa on opittu tuottamaan ja käyttämään eri tavoin. 1920-luvulla kotien ja tehtaiden valaisimiin kierrettiin hehkulamppu. 2020-luvulla koteihin tuovat tunnelmaa kännykällä ohjattavat älykkäät ledilamput ja tehdassaleihin valoa ledivalaisimet, joiden myötä lampunvaihto on jäänyt historiaan.

Lue suomalaisen valon historian kaari lampuista ledivalaisimiin!
Airam-opastusjuliste historia-arkisto

Opastusta, neuvontaa ja valoisaa inspiraatiota

Yli satavuotias Airam on ollut edelläkävijä valaistustietouden ja -opin tuojana niin kuluttajille kuin ammattilaisille. Järjestelmällinen valaistusneuvonta alkoi jo 1950-luvulla. Vuosikymmeniin mahtuu kirjoja, oppaita, koulutuksia, esitelmiä ja omaa filmituotantoa. 

Palamme edelleen halusta kertoa jokaiselle suomalaiselle siitä, miten hyvä valaistus helpottaa arkea ja tekee siitä entistä loistavampaa.

Lue lisää.
Airam-lampputehdas historiakuva

Korjatuista hehkulampuista loistaviin ledeihin

Airam on jo sadan vuoden ajan vastannut suomalaisten näkemystä kunnon lampusta, joka on kestävä ja luotettava hyvän valon tuoja. 1920-luvulla koteja ja konttoreita valaisivat lämminsävyiset hehkulamput. Tänään kaikkialla loistavat ledit.

Lamput tuovat turvaa ja tunnelmaa, kirkastavat värejä ja tekevät elämästä kaikin verroin mukavampaa. Sadan vuoden aikana lamppu on kokenut melkoisen muodonmuutoksen, mutta edelleen sen tarkoitus on sama - tuoda valoa ja voimaa ihmisten arkeen. 

Lue Airam 100 vuotta artikkeli
Punainen Klassikkotermos vuodesta 1934

Punainen Klassikkotermos vuodesta 1934

Airamin Punainen termospullo kuulunut suomalaiskotien vakiovarustukseen vuodesta 1934. Kahvikulttuuri on kuulunut suomalaiseen vieraanvaraisuuteen, arkeen ja juhlaan ja punainen termospullo kahvipöydässä on monien suosikki vielä tänäkin päivänä.

Kylmä kylmänä, kuuma kuumana. Lue termoksen historiasta.
tulostaulu 1952 Olympialaisissa

Airam, Helsingin Olympialaiset ja maailman ensimmäisen valoilla toimivan tulostaulu

Airamin suunnittelema ja valmistama suuri tulostaulu herätti kansainvälistä huomiota vuoden 1952 kesäolympialaisissa. Järjestelmä edusti tuolloin aikansa huippua tulostaulualalla sekä systeeminsä että tekniikkansa puolesta. Taulua ohjattiin releistöllä taulun takapuolelta käsin yhden henkilön voimin, varsin tavallisennäköisen kirjoituskoneen avulla.

 

Lue tulostaulun tarina 50-luvulta 80-luvulle.
Wirkkala ja Airam uudessa valossa

Wirkkala ja Airam uudessa valossa

1950-luvulla Tapio Wirkkala tutki lamppua ja valaisinta yhtenä kokonaisuutena. Airamin ja Wirkkalan yhteistyönä syntyi WIR-lamppu, joka palkittiin Milanon Triennaalissa 1960. Idea siitä, että itse lamppu, voi olla kaunis arjen designesine, oli innovatiivinen. Kuva Iso Britannian Euroviisuista vuonna 1963.

Lue Wirkkala-lampun tarina
Airam-lampputehdas, SA-kuva

Airamin tarina alkoi lamppujen korjaamisella 1921. SA-kuva.

Airam hehkulamppu

Airam hehkulamppujen valmistus alkoi vuonna 1926.

Airam-valotaulu Helsingin olympialaiset 1952

Valo-ohjattu tulostaulu Helsingin Olympialaisissa 1952.

airam-termos LA

Airam termos, Los Angeles 1960

Airam-paristo 60-luku

Airam-paristot, 60-luku.

sähköliike Helsinki

Sähköliike Helsingissä.